Salatalık Tohumu Nasıl Ekilmektedir

Salatalık Tohumu Nasıl Ekilmektedir
Salatalık Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları tercih edilmektedir. Tohumun çeşidi, kalitesi ve ekimi hasat verimliliği açısından önem arz etmektedir. Salatalık tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm , sıralar üzeri ekim mesafesi 40-50 cm ,sıralar arası ekim mesafesi 120-130 cm arasında olmalıdır.Toprak hazırlığı ise, toprak kışın derin sürülmektedir. İyi verim alınması için, 4 yılda bir ekim nöbeti uygulanmaktadır.Salatalık Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Salatalık tohumu ekimi elle atılarak da yapılmaktadır. Tohum ekimi yapıldıktan sonra tarlaya hayvan gübresi atılmaktadır. Fide ile üretim, salatalık tohumu viyol, torba veya saksılara ekimi yapılmaktadır. Don tehlikesi geçene kadar çıkan fideler seralarda bekletilmektedir.
Dikim büyüklüğüne ulaşmış en az 2 gerçek yaprağa sahip fideler kökündeki toprağıyla birlikte tarlaya dikimi yapılmaktadır. Salatalık tohumları ekmeden 1 gün önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletilmektedir. Bu işlem salatalık tohumu çimlendirme oranını artıracaktır. Çimlenme olabilmesi için toprak ısısının 10-20 derece arasında olması lazımdır. Salatalık tohumlarını ekeceğiniz kabın veya viyolin üst kısmına 2 cm kala toprak ve torf karışımından oluşan toprakla doldurulmaktadır. Ardından fısfıs yardımıyla nemlendirilmektedir. Nemlendirilen toprağa salatalık tohumları ekilmektedir ve üzeri aynı toprakla doldurulmaktadır.
Ekim yapıldıktan sonra yüzey toprağı fısfıs yardımıyla nemlendirilmelidir. Daha sonra ekim yapılan kap veya viyol şeffaf bir naylonla üzeri kapatılmalıdır. Arada bir kontrol ederek toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Salatalık tohumu tahmini çimlenme süresi 8-10 gün arasında olmaktadır. Tohumlar çimlenmeye başladığı zaman şeffaf naylon kaldırılmaktadır ve direk güneş ışığından korunmaktadır.Salatalık Tohumu Nasıl Ekilmektedir. Tohumlar yaklaşık 4-5 cm olup fide haline geldiği zaman ekim yapılacak alana aktarılabilmektedir. Salatalık tohumu açık arazide çimlendirilecekse çimlendirecek toprak sürülmektedir ve gerekli gübre takviyesi yapılarak tohumlar ekilmektedir ve üzeri toprakla 2-2,5 cm arasında kapatılmaktadır. Ekim yapılan toprak yüzeyi şeffaf bir naylonla kapatılmalıdır. Belirli aralıklarla toprak nemlendirilmelidir.
Tek sıralı, el ile yapılan ise, ocak usulü yapılmaktadır. Makineli ekimde ise, dekara 300 veya 400 g elle 200 veya 250 g tohum atılmaktadır. Tohum ekimi yapılan toprağın sıcaklığı en az 15 C° derece olması gerekmektedir. Çift sıralı yetiştirmede tohumlar 65 veya 70 cm genişlikte açılan karıkların boyun noktalarına ekilmektedir. Karıklar dar aralıklara sahiptir ve sulama yaparken kullanılması fayda sağlamaktadır.