Sebzelerin İnsan Beslenmesinde Önemi

 Sebzelerin İnsan Beslenmesinde Önemi

Sebzelerin insan beslenmesinde önemi

21. Yüzyılda dünyada hala açlık problemini çözememiş ülkeler olmasına rağmen genelde dünya insanlığı açlık problemini çözmüş ve daha sağlıklı nasıl besleniriz sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır.

Çünkü Dünyanın toplam tarımsal ürün üretim miktarı  gezegendeki tüm insanları besleyebilecek boyuttadır. Ancak bu ürünlerin belli bölgelerde yoğunlaşması ve tarımsal ürünleri işleme ve raf ömürlerini artırma gibi işlemlerin yeterince yapılaması gibi nedenlerden dolayı açlık problemi tamamen çözülememiştir.

Sebzelerin İnsan Beslenmesinde Önemi

Gün geçtikçe insanların kas gücüyle çalışma oranları azalmakta ve bu şekilde aldıkları kaloriyi harcayamama gibi problemler insan beslenmesindeki önemli problemlerin başında gelmektedir. Kalp hastalıkları, damar sertliği,şeker,mide rahatsızlıkları ve aşırı kilo alma gibi insan sağlığını tehdit eden hastalıkların temel nedeni dengeli beslenememe olarak tanımlanmaktadır. Düzenli ve dengeli beslenme vücut direncini artırmakta ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Böylece yeterli ve dengeli beslenme sebzelerin insan beslenmesinde önemi  insan sağlığını korumanın en ucuz ve en güvenilir yoludur diyebiliriz.

Sebzelerin İnsan Beslenmesinde Önemi

İnsan beslenmesinde hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinle bir denge içinde olmak zorundadır. Bitkisel kaynaklı besinler içinde ise tahıl grubu besinleri bir tarafa koyduktan sonra en temel besin kaynağı meyve ve sebzelerdir. Sebze türlerinin ve yetiştirme tekniklerindeki çeşitliliğinden dolayı yılın her mevsiminde pazarda bol miktarda bulunmasına imkan tanımaktadır. Bu nedenlerden dolayı bu gün insan beslenmesinde sebzelerin önemi oldukça fazladır.

Sebzelerin İnsan Beslenmesinde Önemi

Fakat başlı başına bir sağlık kaynağı olan sebzeler hak ettiği önemini yakın zamana kadar kazanamamışlardır. “Buğdayla koyun gerisi oyun” atasözümüzü hatırlarsak konu daha iyi algılanabilir. Çünkü son zamanlara kadar beslenmede ana hedef .kalori olarak algılanmıştır. En önemli kalori kaynakları ise Protein, karbon hidrat ve yağdır. Bu üç ana besin açısından ise sebzeler genelde oldukça fakirdirler. Özele gittiğimizde bazı istisnaları olması konuyu farklı bir boyuta çekememektedir. Çünkü genelde sebzelerdeki kuru madde oranı en fazla % 20 lerde kalmaktadır.

bakla-yetistiriciliginde-gubreleme

Ayrıca üretim miktarı dikkate alındığında ortalama kuru madde oranı daha da aşağılara çekilmektedir. En fazla üretilen domates, kavun, karpuz, gibi sebzeleri dikkate aldığımızda ise kuru madde oranları % 5 lere kadar düşmekte hatta daha da az olabilmektedir. Bu bağlamda sebzelerin karbon hidrat, protein ve yağ içerikleri hayvansal gıdalarla karşılaştırılamayacak kadar az miktarda bulunmaktadır. Ancak olaya kalori kazanımının dışında dengeli ve sağlıklı beslenme olarak ele aldığımızda sebzelerin önemi ortaya çıkmakta ve alternatifsiz oldukları açıkça görülmektedir.

intfa

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara