Serada Salatalık Yetiştiriciliği

 Serada Salatalık Yetiştiriciliği

Serada Salatalık Yetiştiriciliği

Serada Salatalık Yetiştiriciliği. Öncelikle uygun bir çeşit seçimiyle başlanmalıdır.  Salatalık tohumu yetiştiriciliğinde yıl boyu devam eden ekimler yapılmaktadır. Her yetiştirme dönemi için tavsiye edilen çeşitler farklılıklar gösterir. Ekim ve dikimlerin yoğun olduğu dönemler vardır. Bu dönemleri şöyle sıralayabiliriz: Erken sonbahar ağustos ekim dönemi, ,geç sonbahar, eylülün ilk yarısı, tek mahsul ekim ayının ikinci yarısı, erken ilkbahar aralık ayının ikinci yarısı, orta ilkbahar ocak ve şubat ekim dönemi, geç ilkbahar marttan itibaren mayıs ortalarına kadar ekim yapılabilmektedir.Serada Salatalık Yetiştiriciliği. Tohum ekimi doğrudan veya seraya ya da viyollere yapılabilmektedir. Toprak ve torf karışımı ile doldurulan viyollerin ortasına bir iki adet salatalık tohumu ekilmektedir. Daha sonra üzeri 1 cm harç ile örtülmektedir. Ardından toprak nemlendirmektedir.

Çimlenme başladığı zaman ilk hakiki yaprakları oluşturan fideler seyreltilerek yeterli havalanma sağlanmış olmaktadır. Fide büyüme döneminde hastalık ve zararlılara açık olduğu için bitki koruma tedbirlerinin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Fideler dikim kıvamına geldikten sonra işlenmiş olan sera toprağına geçirilmektedir. Dikimden önce gerekli gübreleme yapılmaktadır.Serada Salatalık Yetiştiriciliği. Direkt seraya ekim yapılacaksa uygun toprak hazırlığı yapıldıktan sonra açılan çukurlara önce bir avuç toprak karışımı konmaktadır. Daha sonra üzerine tohum ekilerek kapatılmaktadır. Düzenli periyotlarla sulama yapılmaktadır. Fideler gelişme gösterip çiçeklenme dönemine girdiği zaman tozlanma ve döllenmeye yardımcı olmak için 4 dekar seraya 5.000-10.000 arılık kovanlar gerekmektedir. Fakat çekirdeksiz çeşitler için tozlanma ve döllenmeye ihtiyaç olmadığı için arılara gerek yoktur.

Salatalıklar normal çeşit iriliğine gelince hasat edilmektedir ve hasat gecikmemelidir. Hasat geciktiği takdirde salatalıklarda acılaşma meydana gelmektedir. Çeşidin erkencilik noktasında   salatalık tohumu ekiminden itibaren ortalama 55-70 gün sonra hasada başlamak gerekmektedir. Salatalıkta ilk hasat, normal meyve boyuna göre irilik 1/3 oranında olmalı ya da en fazla 1/2 değerinde olmaktadır. Ayrıca hasadın gecikmesi meyvelerde şekil bozukluğu ya da irileşme nedeniyle pazarda daha ucuza satılmasına neden olmaktadır. Keskin bir bıçak yardımıyla ya da makaslarla birlikte hasatta meyvelerin dala bağlanan sapından kesilerek ayırmaktadır. Sabahları erken saatlerde hasat yapılması önerilmektedir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara