Soğan Hangi Koşullarda Yetişir
Soğan Hangi Koşullarda Yetişir
Soğan hangi koşullarda yetişir; seçici bir iklim isteğine sahiptir. Gün uzunluğu ve sıcaklık, soğan tohumu yetiştirmeyi sınırlayan önemli unsurlardır. Bitkinin erken gelişme evresinde serin havaya ihtiyaç duyarken baş bağlama ve başın büyümesi için havanın sıcak olması gerekir. Bu nedenle erken gelişme evresinde yaklaşık sıcaklık 13 ºC olması uygundur. Baş bağlamaya Erkenci çeşitlerde gün uzunluğu 10-12 saati bulunca baş bağlama başlar. Çeşitlerin 13 ile 15 saat arası gün uzunluğuna ihtiyaçları vardır. Erkenci çeşitler soğuk bölgelerde iyi ürün vermemektedir. başladığında sıcaklık 21ºC, başın olgunlaşması için ise 24-27 ºC olmalıdır.Soğan hangi koşullarda yetişir; kumlu, killi ve humuslu topraklarda iyi yetişir. Ekilecek tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülmeli arazi uygun hale getirilmektedir. Soğan tohumu ekim zamanında, toprak tava geldiğinde diskaro ve tırmık geçilerek, kışın yağış, donlarıyla dağılan kesekler düzlenmektedir ve ekim yapılmaktadır. Daha sonra sonbahar ekimine uygun olan kısa gün soğanları için toprak işleme daha önce yapılmaktadır. Soğan üretiminde çiftlik gübresi bir önceki seneden olan ürün verilmektedir.
Bununla beraber uygulanacak sentetik gübre oranını toprak analizleri belirler. Önerilen azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanmakta ve kalan azot ise bitkinin 8-10 yapraklı olduğu dönemde verilmektedir. Azotlu gübre olarak sülfatlı olanlar tercih edilmelidir.Soğan hangi koşullarda yetişir? Ekim nöbeti, soğan yetiştirilecek arazide önceden baklagillerden birinin tarımı yapılmışsa, arazide soğandan iyi verim alınmaktadır. Soğan tohumu aynı yere art arda kesinlikle ekilmemelidir. Ancak en az üç yılda bir aynı yere soğan ekilmesi tavsiye edilmektedir. Çeşit ayrımında önemli rol oynayan şekil faktörü bakımından dünya pazarlarında en fazla arananlar yuvarlak ve yuvarlağa yakın şekilli olanlardır. Tohumluk, yetiştirme ve bakım şartları elverişli olmak şartıyla çeşitlerin iriliğine göre dekardan 750-3000 kg arasında ürün alınabilmektedir.
Soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülmektedir. Üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanmaktadır. Daha sonra demetlenerek pazarlamaktadır. Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama kesilmektedir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. Son olarak 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.