Soğan Yetiştiriciliği
Soğan Yetiştiriciliği
Soğan yetiştiriciliği, gündüz sıcak, kurak, geceleri ise serin karasal iklimi sever. Ayrıca soğan tohumu yağışlı bir ilkbahar mevsimi ister. Baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olmasını ister. Erken gelişme devresinde 10-12 ˚C olması uygundur. Bu nedenle baş bağlama döneminde 20-21 ˚C olmalıdır. Olgunlaşma için ise 24-27 ˚C sıcaklık istenir. Başın gelişmesi için gerekli olan diğer bir faktör ise Gün Uzunluğudur. Üstelik erkenci çeşitler 8-10 saat, orta erkenciler 10-12 saat, geççi çeşitler ise 13-15 saat gün uzunluğuna ihtiyaç duyarlar.
Soğan, hafif bünyeli, bitki besin elementleri yerinde olan humusça zengin kumlu –tınlı toprakları sever. Bu nedenle toprak asitliğine hassas olduğu için toprak pH’sı 6-6,5 olmalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde ekim nöbeti gerekmektedir. Üst üste aynı tarlada soğan yetiştiriciliği yapılması uygun değildir.
Soğan yetiştiriciliği, Tohum kalitesi ve ekimi, hasadın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Soğan tohumu ekimi genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra tohum ekim derinliği 0,5 -1cm , sıralar üzeri 5-7 cm, sıra üzeri 20-30 cm arasında olmalıdır.
4 farklı metotla yapılmaktadır. Bu üretim şekillerinden ilk üç tanesi ticari amaçlı olarak kullanılırken dördüncü metot araştırma çalışmalarında kullanılmaktadır.
Soğan üretim metotları şöyle sıralanmaktadır:
1. Doğrudan tohum ekimi ile üretim
2. Arpacık (kıska) ile üretim
3. Fide ile üretim
4. Tepe soğanı ile üretim
Makinalı tarım için en uygun ekim doğrudan tohum ekim yöntemidir. Toprak hazırlığının iyi yapılması gerekir. Soğan yetiştirilecek tarlaya, aynı yıl çiftlik gübresi kullanılmaz. Bir yıl önce uygulanan çiftlik gübresi daha iyi sonuç verir. Toprak tahlili yaptırılan toprağa uygun olarak kimyevi gübreler verilebilir. Ayrıca azotun fazla kullanılması verimi artırırken kaliteyi ve dayanıklılığı azaltır.
Soğan yetiştiriciliği için vejetasyon dönemi içinde 450-500 mm den az yağış alan yerlerde sulama yapılmalıdır. Yağmurlama sulama ile 1-2 kez sulama yeterlidir. Bu nedenle soğan tohumu baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılması uygun değildir. Soğanlar 1-2 cm çapını aldığı zaman sökülmektedir. Üst yaprakları temizlenip kökleri yıkanmaktadır. Daha sonra demetlenerek pazarlamaktadır. Hasattan 1-1,5 ay önce kuru maddenin artırılması için sulama kesilmektedir. Soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığı an üst kısmı kırılarak yatırılmaktadır. Ayrıca 15-20 gün sonra soğanların dış yaprakları tamamen kurur, soğanlar sökülüp çıkarılmaktadır.