Soğan Yetiştiriciliği
Soğan Yetiştiriciliği
Soğan yetiştiriciliği. Yapılırken ışık önemli bir faktördür. Işıklanma süresi ve sıcaklık, soğan yetiştirmeyi kısıtlayan aynı derecede önemli iki faktördür. Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Soğan tohumu erken gelişme devresinde serin havaya gerek duyar.
Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır. Erken gelişme döneminde ortalama 12,8 °C, baş bağlamaya başladığı zaman 18-21°C, başın olgunlaşması için 24-27°C optimum sıcaklık ister. Soğan bitkisi -8°C ve hatta –10 °C sıcaklıklara dayanır.
Soğan yetiştiriciliği. İklim isteği yönünden seçicidir. Gün uzunluğu ve sıcaklık, soğan yetiştirmeyi sınırlayan iki önemli unsurdur. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya ihtiyaç vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması gerekir. Daha sonra erken gelişme devresinde ortalama sıcaklık 13 ºC olmalıdır. Baş bağlamaya başladığı zaman sıcaklığı 21ºC ve başın olgunlaşması için de 24-27 ºC olması gerekir. Erken çeşitlerde gün uzunluğu 10-12 saat olunca baş b ağlama başlar. Çeşitlerin 13-15 saat gün uzunluğuna ihtiyaçları vardır. Hatta erkenci çeşitler soğuk bölgelerde iyi ürün vermez. Soğan tohumunun çimlenmesi için minimum toprak sıcaklığı 0 °C’dir. Optimum çıkış 20-25 °C’de olmaktadır.
Soğan, besin değeri yeterli, hafif karakterli topraklardan başlayarak, tınlı ve pek ağır olmamak koşuluyla hafif killi topraklarda da yetiştirilebilir. Doğal olarak gevşek yapılı, yeterince su tutabilen, kök sisteminin yayıldığı alan derin, humuslu ve kolayca işlenebilen tınlı, verimli topraklar soğan tohumu için tercih edilen topraklardandır. Soğan tohumu yüksek asiditeye karşı oldukça duyarlı bir bitkidir. pH 6,0-6,5 arasında olmalıdır.
Soğanlar, yüzeysel köklü bir bitkilerdir. Köklerin çoğu toprağın 40-50 cm derinliğinde bulunur. Soğanlar, devamlı rutubetli bir toprakta yetiştiriliyorsa, bu gibi durumlarda fazla sulama zararlı olacaktır. Ayrıca artık uzun süre dayanıklılıklarını korumaları zorlaşır. Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duyan bir bitkidir. Bundan dolayı bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulamalıdır. Özellikle iki sulama arasındaki süre; toprak bünyesi ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok hafif değişiklikler gösterebilir.