Soğan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecekler
Soğan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecekler
Soğan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecekler. Genellikle 2 yıllık bir bitkidir. Birinci yıl yumru, ikinci yılda tohum oluşturmaktadır. Ancak bazı soğanlar 3 yıllık olup ;1. yıl tohumdan arpacık, ikinci yıl arpacıktan yumru,3.yıl ise tohumdan meydana gelmektedir. Yetiştiricilik yapılırken sıcaklık ve gün uzunluğu önemli iki faktör arasında yer almaktadır. Soğan tohumu sıcağa karşı toleranslıdır ama serin iklime sahip bölgelerde daha kaliteli soğanlar yetişmektedir.
Soğanın ortalama sıcaklık isteği 12-13 derecedir. Baş bağlamaya başladıktan sonra daha yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dönemdeki sıcaklık isteği 18-20 derece olan soğanın başların olgunlaşması aşamasında istemiş olduğu optimum sıcaklık 23-27 dereceye yükselmelidir. Başın gelişmesi için gerekli olan diğer bir iklim faktörü gün uzunluğudur. Baş oluşumu aşamasında kısa gün çeşitleri 8-10, orta gün çeşitleri 10-12 ve uzun gün çeşitleri ise 13-15 saat gün uzunluğu istemektedir.
Soğan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecekler. Yeterli düzeyde bitki besin maddesi içeren hafif topraklarda yetişmektedir. Kumlu-tınlı topraklar yanında humusça zengin killi-kumlu topraklarda iyi ürün alınabilmektedir. Yüksek asit miktarına karşı duyarlı olan soğan tohumu için en uygun toprak pH’sı 6-6,5 olmaktadır. Toprak özellikleriyle birlikte tarladaki yabancı ot miktarı da oldukça önemlidir. Soğan kökleri yüzlek dağılım gösterdikleri için toprağın 25-30 cm derinlikte sürülmesi ekim veya dikim dönemine kadar bir daha işlem uygulaması yapılmamalıdır. Toprak analizleri yapıldıktan sonra önerilen azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanmalıdır. Kalan azot ise bitkide baş bağlama dönemi başladığında verilmektedir. Bu dönem bitkinin 8-9 yapraklı olduğu dönemdir.
Soğan Yetiştiriciliğinde Dikkat Edilecekler. Toprak hazırlığı yapılmadan yetiştiricilik yapmamak gerekmektedir. Kısa gün soğan yetiştiriciliğinde ekim zamanında yapılacak üretim için toprak hazırlığı daha önce yapılmaktadır. Soğan tohumu ekilecek tarlaya, aynı yıl çiftlik gübresi verilmesi uygun olmamaktadır. Bir yıl önce uygulanmış çiftlik gübresi daha iyi sonuç alınmasını sağlamaktadır. Ancak, aşırı azotlu gübre uygulamalarından kaçınılmalıdır. Aşırı azot miktarı başlarda kuru madde oranını düşürür. Muhafaza süresini kısaltır ve kaba dokulu soğanların üretilmesine neden olmaktadır. Özellikle, depolama amaçlı üretilen kışlık soğanlarda bu durum depolama süresini olumsuz etkilemektedir.