Soğanın Toprak İstekleri

 Soğanın Toprak İstekleri

Soğanın toprak istekleri

Soğanın Toprak İstekleri. organik maddece zengin, kaymak bağlamayan topraklarda çok iyi gelişmektedir. Killi-kumlu, kumlu-killi toprakları sever. Soğan tohumu asit karakterli topraklarda soğan iyi sonuç vermez. Kısmen hafif alkali toprakları tercih eder. 6.5-7.5 pH değerleri uygun değerlerdir. Soğan üretiminde çiftlik gübresi bir önceki ürüne verilmektedir. Uygulanacak sentetik gübre miktarı toprak analizleri ile belirlenir. Önerilen azottun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamı ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanmalıdır. Kalan azot ise bitkinin 8-10 yapraklı olduğu dönemde verilmelidir. Azotlu gübre olarak sülfatlı olanlar tercih edilmelidir.Soğanın Toprak İstekleriSoğanın Toprak İstekleri. Soğan, yeterli seviyede besin maddesi içeren, hafif bünyeli toprakları sever. Kumlu-tınlı topraklar yanında, humusça zengin, killi-kumlu topraklarda da iyi ürün alınır. Ancak, soğan yüksek asitliliğe karşı hassastır. Soğan üretim alanlarında uygun toprak asitliliği pH 6-6.5 olmalıdır. Soğan yetiştiriciliğinde münavebe, toprak hazırlığı ve gübreleme önemli konulardır. Üst üste aynı tarlada kesinlikle soğan yetiştiriciliği yapmamak gerekir.

Tarla, sonbaharda bir ya da iki defa orta derinlikte sürülüp tezekli olarak bırakılmalıdır. Çiftçi ekim mevsiminde, toprak tava geldiği zaman diskaro ve tırmık geçirip, kışın yağış ve donlarıyla dağılan tezekleri düzleyip dikim yapar. Bu toprak hazırlığı ilkbahar için uygundur. Ancak, iklimin elverişli olduğu yerlerde sonbahar soğan tohumu ekimi de yapmak mümkündür.Soğanın Toprak İstekleri. Kısa gün soğan yetiştiriciliği toprak hazırlığı daha önce başlar. Soğan tohumu yetiştirilecek tarlaya, aynı yıl çiftlik gübresi olarak  verilmez. Çiftçi bir yıl önce uygulanmış çiftlik gübresini daha iyi sonuç almak için uygular. Uygulanacak sentetik gübre miktarının belirlenmesi için en uygun yol üretim yapılacak tarlanın toprak analizlerinin yapılması sonucunda önerilen doz bu şekildedir.

 Bundan dolayı çiftçi önerilen azotun yarısı ile fosfor ve potasyumun tamamını ekim öncesi 8-10 cm derinliğe uygulanması gerekir.  Bu yüzden kalan azot ise bitkide baş bağlama dönemi başladığında verilmelidir ki bu dönem bitkinin 8-9 yapraklı olduğu döneme denk gelmektedir. Bundan dolayı azotlu gübre olarak sülfatlı olanlar tercih edilmesi gerekmektedir. Ancak, aşırı azotlu gübre uygulamalarından kaçınılmalıdır. TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara