Susuz Yonca Yetiştiriciliği

 Susuz Yonca Yetiştiriciliği

Susuz Yonca Yetiştiriciliği

Susuz Yonca Yetiştiriciliği.  Yonca, çok yıllık bir bitki olup otsu bir yapıya sahiptir. Yem bitkileri arasında yonca tohumu önemli bir yere sahiptir. Otlatılmaya oldukça dayanıklı olduğu için meralarda kalite arttırmak ya da diğer bitkilerin ıslahı için kullanılmaktadır. Bitki, adaptasyon yönünden oldukça gelişmiştir. Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilmektedir.  Ancak kurak ya da sıcak iklime sahip sulak arazilerde en iyi verimi vermektedir. En çok tınlı ve çok kumlu olmayan toprakları sevmektedir. Ancak Yetiştiriciliğin yapılacağı arazinin taban suyu 2 metre civarında olmalıdır. Toprağın pH derecesi 6.5’den aşağı olmamalıdır. Çünkü yonca asidik ve tuzlu toprakları sevmemektedir.

Susuz Yonca Yetiştiriciliği. Yetiştiricilikte iyi verim alınabilmesi için toprak iyi işlenmesi yapılmaktadır. Ancak tohum yatağı uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Yonca tohumu çok küçük yapıda oldukları için ekimin yapılacağı arazinin toprağı olabildiğince inceltilmelidir. Bu işlem yapılırken toprağın rutubetini kaybetmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Toprağın kaymak bağlamaması için tarlaya dönüm başına ortalama 2 ton kadar yanmış ahır gübresi uygulanması gerekmektedir.  Ekim, kışları sert geçen iklime sahip bölgelerde ilkbaharda ancak ılık geçen bölgelerde ise sonbaharda yapılmalıdır. Ekimin mibzer ile sıraya yapılması en uygun olanıdır. Dönüm başı ortalama 1.5 ya da .2.5 kg yonca tohumu kullanılmaktadır.  Ancak yapılan ekimlerde kullanılan yonca tohumlarının sertifikalı olmasına özen gösterilmelidir.

Susuz Yonca Yetiştiriciliği. Yonca tohumu susuzluğa karşı dayanıklıdır. Fakat yeterli sulama yapılırsa daha iyi verim alınması mümkün olmaktadır. Bitkide su eksikliği varsa yaprakları mavimsi yeşil renk almaya başlar. Hafifçe pörsüyen yapraklar susuzluk devam ettikçe sararır. Yetiştiricilikte yapılan sulama miktarı biçim sayısına bağlıdır. Sulamanın biçimden bir hafta önce ya da bir hafta sonra yapılması yeterlidir. Bitki, ilk yıllarda suya daha fazla ihtiyaç duyar. Ancak sulama yapılırken damlama veya yağmurlama sulama sistemleri kullanılabilmektedir. Eğer salma sulama yöntemi ile sulama yapılacaksa arazinin iyi tesviye edilmiş olması gerekmektedir. Yağmurlama sulama sistemi arazi tesviyesine ihtiyaç kalmadan başarıyla uygulanabilen bir yöntemdir. Bitkilerin fide döneminde yaygın olarak yağmurlama sulama yöntemi tercih edilir. Çünkü: Salma sulama sistemi fidelerin yatmasına ve toprak altında kalmasın neden olabilmektedir. Fide döneminde yağmurlama sulama sistemi yoksa ve salma sulama sistemi tercih edilmesi gerekiyorsa, sulama yavaşça yapılmalıdır.

TEKNİK DESTEK İÇİN : 0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara