Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmaktadır

Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmaktadır
Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde ekim alanı ve üretici sayısı bakımından ilk sırada yer alan baklagil yem bitkisidir. Yonca bitkisel özellik olarak çok yıllık otsu bir bitkidir. Kök derinliği uygun toprak ve nem şartlarında 8 veya 10 metre derine inmektedir. Çeşit ve iklim koşullarına bağlı olarak bir kökte 5 ile 30 arası sap görülmektedir. Yonca bitkisi alkali topraklarda yetişirken yüksek alkali topraklarda iyi gelişim sağlayamamaktadır. Kuraklığa dayanıklıdır fakat susuz kaldığı zaman uykuda kalır. Yağış ve sulama ile bitki büyümeye devam eder. Ancak sulu şartlarda birçok kez biçilebilir ve yüksek ot verimine sahiptir. Toprak ph 6.5-7.5 olan topraklarda iyi gelişir.
Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmaktadır. Ekim nöbeti, çevre faktörleri, dormansi derecesine bağlı olarak her mevsim ekim yapılmaktadır. Bitki çok seçici değildir, adaptasyon yeteneği yüksektir. Yonca ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterir. Yonca bitkisi Akdeniz iklimi görülen bölgelerde sonbaharda ekim yapılırken fakat serin iklim bölgelerinde ilkbaharda ekim yapılmaktadır. Sonbaharda ekim yapılacaksa ve tarla boş ise ilkbaharda derin bir sürüm yapılmaktadır yada yazın sıcakların en yüksek olduğu dönemde dip kazan yapılmaktadır. Taban suyu seviyesinin düşük olması gerekir. Yoncada kök gelişmesi taban suyuna bağlı olarak durur veya kök hastalıklarını ortaya çıkmasına neden olmaktadır. ban suyunun ani olarak değişmesi durumunda rağmen taban suyunun yükselmesi veya yaz aylarında düşmesi durumunda yonca bitkisi uyum sağlamayabilmektedir.
Yonca Ekimi Ne Zaman Yapılmaktadır. Yonca Tohumu tavlı toprağa 1 veya 2 cm derinliğe ekilmektedir. Yağmurlama sulama süresini gerekenden uzun tutmak iyi değildir. Yonca bitkisi toprak yapısına dikkat edilmelidir. Yağmurlama sulama süresine dikkat edilmelidir. Toprakta sert bir tabaka oluşturarak yonca tohumu patlamasına ancak çimlenmeye engel olmaması gerekmektedir. Yonca ekim dönemi ve ekimden sonraki dönemler olmak üzere 2 tip gübreleme yapılmalıdır. Ekim sırasında ise 2-3 kg/da azot ve 15-20 kg/da potasyum verilmelidir. Yonca fazlaca miktarda fosfora ihtiyaç . Fosfor, yoncada kaliteli ürün alımını sağlanabilmektedir ancak her yararlanma için genel olarak 13-14 kg/da fosfor ile sonbahar döneminde verilmektedir eğer 5 yıllık bakım gübresi ekimle birlikte verilmesi düşünülüyorsa dekara 60 kg saf fosfor verilmelidir.