Yonca Tohumu ve Yonca Yetiştiriciliği

YONCA TOHUMU VE YONCA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Yonca tohumu ve yonca yetiştiriciliği, Yonca çok yıllık bir bitki olup 60-80 cm boylanır. Bu yüzden derin kök sistemine sahiptir. Üstelik uygun toprak ve çevre koşullarında kökler 5-8 metre derindedir. Yoncanın etkili kök derinliği 100-150 cmdir. Yonca tohumu derinlerdeki su ve besin elementlerinden kolaylıkla yararlanır. Yonca geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Kurağa ve soğuğa dayanıklı bir bitkidir. Üstelik tuzlu ve asidik toprakların dışında rahatlıkla yetişir.
Yem bitkileri arasında çok önemli yeri bulunur. Yetiştiriciliği yapılan yem bitkileri içerisinde en yüksek yem değerine sahiptir. Hayvanlar için oldukça lezzetlidir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için de çok önemli bir besindir. Bununla birlikte yapısındaki vitaminler ve minerallerce çok zengindir. Ayrıca Yonca tohumu içerdiği kuru madde miktarı ve protein içerdiğinden Yem rasyonları rahatlıkla kullanır. Hatta kuru ot ve silajlık olarak yetiştirilebilir.
Yonca tohumu ve yonca yetiştiriciliği, Yonca köklerindeki nodoziteler yardımıyla toprağa besin elementi takviyesi yapar. Yonca, kökleri sayesinde toprağa azot bağlar. Bunun yanında kendisinden sonra yetiştiriciliği yapılacak bitkilere iyi bir tarla toprağı bırakır. Yonca tohumu ayrıca örtücü yeşil gübre ve aynı zamanda toprak ıslah edici bitki olarak da kullanılır.
Yapılan istatistiklere göre, Yoncanın dünyada toplam 32 milyon ha ekim alanı var. Kuzey Amerika 13 milyon ha ekim alanı ile ilk sırayı almakta olup, bunu her biri yaklaşık 8 milyon
ha ekim alanları ile Avrupa ve Güney Amerika takip ediyor. Yonca, Asya, Avustralya ve Afrika kıtalarında belirli ülkelerde önem taşıyor. Ülke olarak yonca ekim alanında 10.5 milyon ha ile ABD gelmekte, bu ülkeyi Arjantin (7.5 milyon ha), BDT (4.5 milyon ha), Kanada (2.5 milyon ha), İtalya (1.3 milyon ha) ve Çin (l milyon ha) takip etmektedir.
Yonca bitkisinin özellikleri;
- — Adaptasyon yeteneği yüksek
- — Yüksek Verimli
- — Kaliteli ve uzun ömürlü yem bitkisi
- — Verticillium’a karşı dayanıklı
- — Parazitlere karşı dayanıklı
- — Kuraklığa dayanıklı
- — Değişik İklim Koşullarına göre farklı bölgelerde yetişme özelliğindedir
- — Yüksek protein değeri içerir
- — Hayvanlar tarafından kolayca sindirir.
- — Yatmaya dayanıklıdır.
- — İlkbahar aylarındaki çabuk gelişme özelliği ve yaz aylarındaki büyüme hızı sayesinde yonca’nın yıllık verimi yüksektir.