Değirmen Güvesi Feromonu
Bilimsel Adı: Ephestia kuehniella
Familya: Pyralidae
Tanım: Değirmen güvesinin gri renkli ön kanatlarının üzerinde daha koyu renkli benekler bulunurken arka kanatları daha solgun renklidir. Erginlerin kanat uzunluğu 20 ila 25 mm kadardır. Larvalar pembemsi beyaz renklidir ve altlarında koyu renkli noktalar bulunur.Orta Amerika kökenli olan Değirmen Güvesi artık dünya geneline yayılmış bir türdür.
Hayvan yemi değirmenlerinde, fırınlarda ve bazen de yemek hizmeti alanlarına karşılaşılan bir sorundur. Genellikle bir nesil üremektedir ancak sıcak koşullarda erginler yıl boyunca hayatta kalarak 4-6 nesil üretebilir.
Davranışlar: En çok alacakaranlık ile şafak arasında etkindirler, günün geri kalan kısmında dinlenirler. Bu tür özellikle un değirmenleri için tehdit oluşturmaktadır.Erginlerin gelişiminden hemen sonra çiftleşme süreci başlar. 350'ye yakın yumurta bırakırlar. Yapışkan salgıları nedeniyle bu yumurtalar çeşitli gıdalara yapışabilir. Yumurtalar 4 ila 28 günde çatlar. Larvalar, içinde yaşayacakları ipek tüpleri dokurlar. 3-5 kez kabuk değiştirdikten sonra larvalar tamamen büyümüş ve 15-19 mm uzunluğa erişmiş olur.
Riskler: En çok zararı larvalar verir çünkü beslenerek ve atıklarını bırakarak ürünleri kontamine ederler. Erginler beslenmez.Larvalar, büyük oranda ipek üretirler. Bu ipekler, tahılları kontamine eder. Larvaların ördükleri ağlar aynı zamanda hayvan yemi değirmenlerinde ciddi tıkanıklıklara da neden olmaktadır. Larvalar,eleme bezlerinde delikler açarak değirmenin bitmiş ürününe de ulaşabilir.Örülen ağlar yoğuşmaya ve bunun sonucunda da zararlı küflerin oluşmasına sebep olur.
Not: Feromon erkek türü böceklerin dişi türünü bulmasını sağlayan salgı.