2 adet 20x25 cm ölçülerinde tuzak içerir.
Tanımı : Gül yaprak biti, yaprak bitleri bitki türleri üzerinde 10 familyada yaklaşık 4000 kadar türüyle etkili olan bitki zararlılarından biridir. Bunların 250 kadar türü tarım arazilerinde ve ormanlarda zarara yol açmaktadır. İlkbaharda bitkilerin tomurcuklanmasıyla birlikte genç sürgünler oluştuğunda yaprak bitleri de etkili olmaya başlar. Yaprak bitleri güllere zarar veren canlılar arasındadır.
Afitler denilen yaprak bitleri sokucu emici tarzdaki yapılarıyla bitkilerin dokusuna hortumlarını sokarak, bitkilerin özsuyunu emmektedir. Bu sayede bitkilerin gelişimine engel olmakta, yaprakların ve meyvelerin hasarına yol açmaktadır. Güllerin de aynı şekilde yapraklarına ve çiçeklerine zarar vermektedir. Gülün yapraklarına, gövdesine ve köklerine kadar inerek gallere neden olurlar. Bunun dışında beslendikleri alanda yapışkan, balımsı ve tatlı bir madde salgılarlar. Bun fumajin adı verilir. Bu maddenin gülün çiçeklerine, dallarına ve yapraklarının üzerine düşmesi sonucunda, burada kahverengi sisli mantar tabakası meydana gelir. Ayrıca beslenmeleri sırasında bitkiye virüs gibi etkenlerin bulaşmasına yol açarlar. Özellikle karınca, sinek, eşek arısı gibi hayvanları çekerler.
Gül yaprak biti biyolojisi : Gül yaprak bitinin çoğalması partenogenetik yolla olur. Generasyon süreleri oldukça kısa olur. Sıcaklıkla bağlantılı şekilde yılda 10-12 döl veriler. Dişi olanların vücutları yeşil ve kırmızı tonlarında, başları ve thorax kısmı siyah olur.
Erkek olanlar genellikle siyah renkte olup, her rengini görmek mümkündür. 2-3-5 mm boylarında yumuşak vücutlu olurlar. Hem kanatlı, hem de kanatsız formları görülebilir.
Gül yaprak biti mücadelesi : Gül yaprak bitlerinin konukçuları yabani otlardır. Bu yüzden yabani ot mücadelesi oldukça önemlidir. Güllerin bakımı ve gübrelenmesi de önemlidir. Aşırı azotlu gübreleme yapılmamalıdır. Azot bitkinin dokularında gevşekliğe yol açar. Gül yaprak biti de sokucu emici tarzda beslendiklerinden böyle bitkileri daha fazla tercih ederler.
Gül yaprak biti ile biyolojik mücadelede doğal düşmanları tercih edilir. Bunlar uğur böcekleri, süprüntü sinekleri, sinir kanatlılar, diptera, eşek arıları yaprak bitleriyle beslendiklerinden mücadelede oldukça önemlidir.
Gül yaprak biti kimyasal mücadelede ise, gülün sürgünleri ve taze yapraklarının alt yüzlerinde yaprak bitleri görüldüğünde ilaçlama yapılır. 20 günde bir ilaçlama yapılması gerekir. Kullanılacak kimyasallar parathion, malathion, diazinon, bifenthrin, acephate, pyrethrum, methyl gibi maddelerden tercih edilebilir. İlaçlama sırasında gülün yapraklarına ve tomurcuklarına ilaçlı suyun değmesi gerekir. Eğer ilaçlama sonrasında yağmur yağarsa, yeniden ilaçlama yapılmalıdır. Güllerin gül yaprak bitinden korunması sayesinde daha uzun ömürlü olmaları ve sağlıklı gelişmeleri sağlanır.