Lahana Sulama Yöntemleri

 Lahana Sulama Yöntemleri

Lahana Sulama Yöntemleri

Lahana Sulama Yöntemleri. Tüm canlılarda olduğu gibi bitkilerde yaşamlarını devam ettirebilmeleri için suya ihtiyaç duymaktadırlar. İhtiyaç duydukları suyu kökleri  ile topraktan alırlar. Bitkilerin yaşamlarını devam ettirebilmeleri için ihtiyaçları olan suyu birçok  yöntemle  toprağa ulaştırabiliriz.  Bu yöntemlerden hangilerinin kullanılabileceği,  tarlanın tesviyesinin düzgün olup olmamasına, yetiştirilen mahsulün cinsine, toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerine, sulama suyunun miktarına ve kalitesine, bölgenin rüzgar, sıcaklık, oransal nem, yağış gibi iklim koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca dayanıklı lahana tohumu  yetiştirebilmek için sulama oldukça önemlidir.Lahana Sulama Yöntemleri. Sulama yöntemi belirlenirken, toprağın bünyesi, toprağın su tutma kapasitesi, suyun toprağa giriş hızı ve toprağın derinliği gibi faktörler etkilidir. Bunun yanında yetiştiricilik yapılacak topoğrafya özellikleri de dikkate alınarak en uygun sulama yöntemi seçilmelidir. Lahana tohumu diğer yaprakları yenen sebze türleri gibi suyu seven bir bitkidir ve yeterli miktarda yaprak oluşturabilmesi için düzenli sulama yapılması şarttır.

Lahana bitkisinin gelişiminin düzgün olabilmesi için belirli koşullar bulunmaktadır.  Çünkü sağlam bir baş oluşumu ve  yüksek kalitede yaprak üretebilmesi için mutlaka düzenli sulama yapılmasıdır.  Toprağın nemli olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında aşırı sulama yapılmaması bitkinin kalitesi ve verimi açısından oldukça önemlidir.Lahana Sulama Yöntemleri. Topografya ve toprak özelliklerinin de uygun olmasıyla birlikte, damlama sulama veya yağmurlama sulama yöntemleriyle sulanabilmektedir. En uygun sulama yöntemi verim ve kalitenin artmasına katkı sağlamasıyla birlikte damlama sulama yöntemidir. Lahana tohumu yetiştirirken  genellikle damlama sulama ile birlikte fertigasyon işlemi uygulanabilmektedir. Ayrıca fertigasyon, sulama sistemine enjekte edilen ve suda çözünen gübreler ile gübreleme işlemidir.

Damla sulama yöntemi ile arazinin sadece belirli kısımları ıslatıldığından yabancı ot gelişimi azalmaktadır.  Basit otomasyon ekipmanları ile iş gücünden tasarruf sağlanmaktadır. Düşük işletme basıncına gereksinimi vardır. Ayrıca arazi içerisindeki kültürel işlemler daha kolay yapılabilmektedir.  Daha sonrasında buharlaşma ve derine süzülme kayıpları az olup su uygulama randımanı çok yüksektir. Yağmurlama sulama yöntemi, suyun kaynaktan belirli bir basınçta alınarak kapalı bir sistem ile tarlaya kadar iletildiği ve atmosfere damlacıklar halinde püskürtüldüğü yöntemdir. Bu yöntem çok değişik özelliklere ve sistem kapasitesine sahiptir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara