Nane Yetiştiriciliği

 Nane Yetiştiriciliği

Nane Yetiştiriciliği

Nane Yetiştiriciliği. Çok yıllık bir aromatik bitkidir. Ayrıca içerdiği mentol, eterik yağlar ve tanen bakımından oldukça önemli bir bitkidir. Tıbbi bitkiler sınıfına giren nane bitkisi ülkemizde yemeklerde taze veya kuru olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca nane yağının (uçucu yağ) ve taze nane yapraklarının veya nane kurusunun üretimi ticari olarak son yirmi yıldır hızla gelişmektedir. Sonuç olarak parfüm, sakız, içki ve ilaç sanayinde kullanımı oldukça fazladır.

Kullanım alanlarının çok çeşitli ve fazla olması bitkiyi önemli  kılmaktadır. Ülkemizde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde ticari olarak üretimi yapılmaktadır. Ayrıca dayanıklı nane tohumu  tercihi yetiştiricilikte oldukça önemlidir.Nane Yetiştiriciliği. Soğuklardan sıcak iklimlerine kadar hemen hemen her yerde yetişebilme özelliğine sahip bir bitkidir. Ancak iklim konusunda seçici bir bitki değildir. Kendisini kışa hazırlamak için sonbaharın sonlarında kademeli olarak büzülüp solma kabiliyetine sahip olan bir bitkidir.Bitkinin toprak üstü kısmı, şiddetli bir kış mevsiminde yok olurken, kökleri sayesinde ilkbaharda tekrar canlanmaktadır. Ortalama olarak nane çeşitlerinin yetişmeleri için en iyi iklimler, sıcak uzun günleri ve serin geceleri olan iklimlerdir. Fakat nemli ve rutubetli ortamlarda daha iyi gelişim göstermektedir.

Sıcak ve kurak iklim koşullarında iyi gelişim göstermez. Aynı zamanda yapraklar küçük olur, yapraklarda tüylülük artar ve eterik yağ oranı artmaktadır. Düşük sıcaklıklara toleransı yüksek bir bitkidir. Bunun nedeni kökün odunsu yapıda olmasıdır. Nane tohumu kumlu-killi ve killi topraklarda iyi gelişim göstermektedir. Optimum toprak ph aralığı 5.0-7.5 arasında değişmektedir.Nane Yetiştiriciliği Kesin ve Etkili Çözümü SitemizdeNane Yetiştiriciliği.  Toprak hazırlığı yapmadan önce, ilk adım olarak toprak analizi yapmak ve pH değerini ölçmek gerekmektedir. Toprağın pH değeri istenen seviyelerde olabilmesi için duruma göre pH değerini düşürmek veya yükseltmek gerekir. Yetiştiriciliğin yapılacağı tarla ilkbaharda 15-20 cm derinliğinde sürülmektedir. Dönüm başına 5 ila 6 ton kadar yanmış ahır gübresi verilir. Diskharrow ile toprak hazır hale getirilmektedir. Nane yetiştiriciliğinde üç yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; çelik ile üretim, köklü sürgünleri ile üretim ve tohum ile üretimdir.

Büyük alanlarda nane yetiştiriciliği yapılacaksa, genellikle nane tohumu ile üretim yöntemi tercih edilmektedir. Hazırlanan tava veya tahtalara serpme olarak veya mibzerle tohum ekimi yapılmaktadır. Daha önceki yıllarda ekilmiş ve güçlü, verimli olduğu görülen bitkiler kökünden sökülmektedir. Kökleri parçalanır ve saçak kök kullanılarak dikim işlemi yapılmaktadır. Nane yetiştiriciliğinde en çok bu yöntem kullanılmaktadır. Ayrıca nane çelikleri çok hızlı köklenmektedir.

TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara