Pamukta Kırmızı Örümcek İlacı

 Pamukta Kırmızı Örümcek İlacı

Pamukta kırmızı örümcek ilacı Vücut uzunluğu 0,4 mm, genişliği 0,3 mm kadar olan dişilerinin abdomeni kırmızı, cephalotorax’ı sarı renklidir. Dişiler bir süre beslendikten sonra “” Karmine “” kırmızısına dönüşmektedir. Kırmızı uçlu olan bacakları ve vücutları kıllıdır. Vücutlarının dorsal kısmında 4 parçalı siyah leke vardır. Vücut uzunluğu 0,3 mm; genişliği 0,2 mm kadar olan erkeğin bacaklarının uçları ise sarı renklidir. Cephalotorax’ın üzerindeki iki kırmızı benek çok bariz olarak görülür. Dişiler erkeklerden daha iri olup abdomenleri ovaldir. Erkeklerin abdomenleri ise geriye doğru daha incedir. Erkekler dişilerden daha çok hareketlidir. T. urticae (îkinoktali kırmızı örümcek) : Esas rengi yeşilimsi olup, sarımtırak koyu yeşil veya kahverengimsi yeşil de olabilir. Dişinin vücut uzunluğu 0,3 – 0,5 mm, genişliği 0,2 – 0,3 mm’dir. Erkekler dişilerden küçük olup, abdomen arkaya doğru daha incedir. Vücut ortasına yakın mesafede iki tarafta bir çift siyah leke bulunur.

Zararlının popülasyonu, gelişme döneminde, eylül başına kadar her zaman artabilmekte ise de Akdeniz Bölgesi’nde popülasyonun en çok artış gösterdiği aylar temmuz ve ağustos’tur. Ağustos ayından sonra havaların biraz serinlemesi ve çiğin artmasıyla popülasyonu genellikle düşer.

Kırmızı örümcek yaprakta varlığını, yaprağın önce sararıp sonra kızarması ile belli eder. İlk sararmalar yaprağa üstten bakıldığında, serpiştirilmiş sarı noktalar şeklinde görülür, daha sonra yaprağın bir bölümü veya tamamı homojen olarak kızarır. Zararlı tarafından emilerek rengi değişen yapraklar kolayca fark edilebilir. Bitkide taraklanmadan önce yoğunluk kazanırsa, yaprakların kurumasına veya kızarmasına neden olarak bitkinin beslenmesini yavaşlatır veya durdurur. Bunun neticesinde bitki boyu kısa kalır. Bitkide gelişmenin yavaşlaması taraklanmayı geciktirir. Taraklanma döneminden sonra populasyonu yükselirse yukarıda açıklandığı gibi yapraklarda zarar yapması yanında tarak, çiçek ve küçük kozalarda da beslenerek bunların daha çabuk dökülmelerine neden olur.

Ülkemizin pamuk tarımı yapılan tüm bölgelerinde bulunmaktadır.

PAMUKTA KIRMIZI ÖRÜMCEK ZARARI ile ilgili görsel sonucu

PAMUKTA KIRMIZI ÖRÜMCEK İLACI İLE MÜCADELE 

 Kültürel Önlemler : 

  • Hasat yapılan tarlalarda bitki artığı bırakılmamalıdır.
  • Bitkiye konukçuluk yapacak diğer bitkiler tarlanın belli yerlerine ekilmelidir.
  • Tarlada önceden kırmızı örümcek zararı görülmüşse ekim yapılmadan önce tarlada sterilizasyon yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele : İlaçlamaya başlamadan önce alet kalibre edilir. Memelerin iyi püskürtme yapıp yapmadığına bakılır. İyi püskürtme yapmayan memeler değiştirilir. Suyla atılan ilaçlar, çiğ kalktıktan sonra; ve rüzgarsız saatlerde atılmalıdır. Su ile seyreltilerek kullanılan ilaçlarda mahlulün titizlikle hazırlanması gerekmektedir.

Mücadele zamanının tespiti için sürveye, bitkiler 4-6 yapraklı olduktan sonra başlanır. 40-50 dekarlık pamuk tarlası bir ünite olarak kabul edilir. Her ünite yaklaşık 4 bölüme ayrılır. Her bölümde 10-15 adımda bir 25 bitkiden birer yaprak alınmak suretiyle toplam 100 yaprağın arka yüzeyindeki kırmızı örümcekler büyüteçle sayılır. Buradan yaprak başına ortalama zararlı sayısı hesaplanır. Yapılan survey sonucunda zararlı yalnız tarla kenarında ve mevzii bulunuyorsa, özellikle erken mevsimde yalnız tarla kenarlarının veya mevzii olarak bulunan yerler spesifik ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Eğer zararlı tarla kenarından tarlanın içine yayılmış ve yapılan sürveyde de yoğunluk yaprak başına Akdeniz’de 5, Ege ve Güneydoğu Anadolu’da 10 adet kırmızı örümceğe ulaşmış ise kaplama ilaçlama yapılır.

 

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 425 44 90

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara