Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme

 Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme

Marul Yetiştiriciliğinde Gübreleme. Organik maddeyi çok sevmektedirler. Organik maddece zengin topraklarda marul tohumu hızlı gelişerek kısa sürede hasat olgunluğuna gelmektedir. Bu nedenle fide dikiminden önce toprak yanmış ahır gübresi ile 4-5 ton/da gübrelenmektedir. Bitki yetiştirme döneminde ise halk arasında “Şerbet” olarak tanımlanan hayvan idrarı ve taze gübrenin sulama suyu ile birlikte 1-2 defa verilmesinin etkili olduğu ifade edilmektedir.Marul Yetiştiriciliğinde GübrelemeMarul Yetiştiriciliğinde Gübreleme. Ayrıca salata-marul üretiminde ticari gübreleme de dikkatli olunmaktadır. Özellikle azotlu gübrelerin aşın verilmesi halinde bitki yapraklarında biriken nitritin insan vücudunda olumsuz etki yaptığı saptanmıştır. Organik madde yoksa dönüme 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmektedir.

Toprağa çiftlik gübresi verilmesi durumunda mevcut besin maddeleri dikkate alınarak gübreleme programı hazırlanmaktadır. Çiftlik gübresi verilmediği durumlarda dekara 10-20 kg N, 10-12 kg P2O5 .18-20 kg K2O verilmesi yeterli olmaktadır.

En uygun gübreleme toprak analizine göre gübrelemedir. Fosforlu ve potaslı gübreler fide dikiminden önce, azotun yarısı fide dikimi esnasında diğer yarısı gelişme döneminde sulamalardan önce verilmektedir. Ayrıca dayanıklı marul tohumu  yetiştirebilmek için gübreleme oldukça önemlidir.Kıvırcık Marul Serası ve Mikrobiyal Gübre - YouTubeMarul Yetiştiriciliğinde Gübreleme.  Toprakta analiz sonuçlarına göre N, P ve K gübre­lemesi yapılmaktadır. Dekara 10-20 kg N, 10-12 kg P2O5 . 18-20 kg K2O uygulaması başarılı sonuç vermektedir. Ticari gübrelerden P2O5 ve K2O fide dikiminden önce bir defada uygulanmaktadır. Özellikle azotlu gübrenin yarısı fide dikimi sırasında verilmektedir. Diğer yarısı ise gelişme devresinin ortasında direkt tarlaya uygulanmaktadır. Aşın gübre verilmesi ise toprağın tuz oranını artıracağından tehlikelidir. Ayrıca gelişmenin yavaş olduğu dönem olan kış aylarında marul bitkisi sonbahar ve erken ilkbahar dönemine göre daha az gübre kullanılmaktadır.  Marul tohumu bitkisi N, P ve K ana besin elementleri yanında bor, mangan, magnezyum ve bakır gibi iz elementlere de gereksinim duymaktadır.

Marullar fazla miktarda su tüketirler, çimlenmeden itibaren hasat edilinceye kadar bol su istemektedirler. Suya en fazla ihtiyaç duyulan dönem normal hasat iriliğini aldıkları tarihten 15 gün önce başlamaktadır. Hasada kadar devam etmektedir. İklim şartları ve toprak özelliği dikkate alınarak toprağın devamlı nemli tutulmasına dikkat edilmektedir. Özellikle marullarda en çok başvurulan sulama yöntemleri masura ve damla usulü sistemlerdir. Verim adet olarak hesaplanmaktadır. Ülkemiz koşullarında dekardan 7-8 bin civarında ürün elde edilmektedir.Marul Yetiştiriciliğinde Gübrelemetedir. Bunun ağırlık olarak karşılığı dekara 3-4 ton verim demektir.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara