Karnabahar Tohumunun Özellikleri

 Karnabahar Tohumunun Özellikleri

Karnabahar Tohumunun Özellikleri

Karnabahar Tohumunun Özellikleri. Şekil ve renk bakımından karnabahar tohumları lahana tohumlarına benzerler , fakat karnabahar tohumları lahana tohumlarından biraz daha küçüktürler.  Karnabahar tohumu, şekil olarak ise oval veya yuvarlak, 2-3 mm çapında, genel olarak açık kahverengi veya koyu kırmızı bir renk tonu vardır.  Bir gram da bulunan tohum sayısı 250-450 adet civarındadır.Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir? - Nefis Yemek TarifleriKarnabahar Tohumunun Özellikleri. Çimlenme gücü karnabahar tohumlarında  % 90-95 arasındadır.  Karnabahar tohumu, çimlenme güçlerini normal koşullarda 4 ila 6 yıl arasında koruyabilirler. Karnabahar tohumları için çimlenme sıcaklığı 30 derece olup, optimum çimlenme sıcaklığı 20-25 derece arasında değişmektedir.

Çimlenme oranını azaltan ve çimlenmeyi geciktiren,  düşük toprak sıcaklığı ve fazla nem ile yüksek  sıcaklıklarda yetersiz nem faktörleri rol oynamaktadır.  Tohumların çimlenme süreleri çeşitlere ve iklim koşullarına göre değişmekte birlikte, normal koşullarda 3 ila 4 günde çimlenerek toprak yüzeyine çıkmaktadır. Tohumlar çimlendikten sonra toprak yüzeyine çıkan, kotiledon yapraklar genellikle kalp şeklindedir.Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir? - Nefis Yemek TarifleriKarnabahar Tohumunun Özellikleri. Karnabahar tohumu, bir gün boyunca nemli bir bez veya su içerisinde bekletmek çimlenme yüzdesini arttırmaktadır. Toprak ısısının ise 10 veya 20 derece arasında olması ideal bir durumdur. Tohumları hem açık alanda hem de kap veya viyol ismi verilen özel kaplarda çimlendirebilirsiniz. Açık alanda çimlendirmek için toprak hazırlığından sonra ekim işlemi yapılmaktadır. Ekim işlemi tamamlandıktan sonra toprağı nemlendirmek gerekmektedir.

Çimlenme bir hafta içerisinde gerçekleşebilmektedir.  Çimlendirme işlemi kap veya viyollerde gerçekleşmektedir. Kap  veya viyolleri torf ve toprak ile doldurup toprağı, hafif nemlendirdikten sonra, ekim işlemi tamamlanmaktadır. Ekim işleminden sonra kap veya viyollerin üzeri şeffaf bir örtü ile kapatılmalıdır. Daha sonrasında kontrol edilerek toprak nemlendirilmelidir.  Tohumların bulunduğu siliqua tipi meyveler bakla şeklindedir. Bu baklaların boyu ve genişliği lahana baklalarına göre daha az olmaktadır. Çiçeklerin açılmasından 3-4 hafta sonra baklada tohumlar oluşmaktadır. Böylece bakla maksimum uzunluğa ulaşmaktadır. Bir bakla içinde 1-30 arasında tohum bulunabilmektedir. Bakla içinde oluşan tohum sayısına yetiştirme dönemindeki sıcaklık, yağış ve bakım şartları etkili olmaktadır. Kötü iklim koşulları bakla içinde oluşan tohum sayısı  ve büyüklüğünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum verim ve kalite açısından oldukça zararlı olmaktadır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara