Tohumdan Lahana Yetiştiriciliği

 Tohumdan Lahana Yetiştiriciliği

Tohumdan Lahana Yetiştiriciliği

Tohumdan Lahana Yetiştiriciliği.  Lahana tohumu için ekim zamanı genel olarak ilkbahar sonbahar ve yaz ayları içerisinde yapılmaktadır. Hasat zamanın da verimlilik elde etmek için lahana tohumlarının kalitesi ve ekimi oldukça önem taşımaktadır. Lahana, organik madde açısından zengin, drenajı iyi olan topraklarda yetişen bir bitkidir. Aynı zamanda güneşli bir alana da ihtiyaç duymaktadır.Tohumdan lahana yetiştiriciliği. Tohumların ekim veya genç fidelerin dikim işlemi yapılmadan önce uygun bir toprak hazırlığının yapılması şarttır. Lahana bitkisi direk tohum olarak ekilebildiği gibi fide şeklinde üretilip de yetiştirilebilmektedir.  Tohum ekilecek arazinin en az bir ay önce yanmış çiftlik gübresi ile sürüm yapılması gerekmektedir.

Lahana tohumu ekimi tamamlandıktan sonra sulama yapılarak toprağın nemli tutulması sağlanmalıdır. Ekim tamamlandıktan sonra yaklaşık tohumların fide dönemine gelmesi 30-35 günü bulmaktadır.  Lahana direk olarak tohumdan yetiştiriliyorsa, hasat zamanı gelene kadar bitkiler kontrol edilmelidir.

Fide olarak yetiştiricilik de  tohum ekiminden sonra 3 -4 yapraklı döneminde  esas yerlerine dikilmektedir. Fideler, sıra arası 45-60  cm, sıra üzeri ise 20-30 cm  olacak şekilde dikim yapılmalıdır.  Fide dikimleri için serin ve rüzgarsız havaları tercih etmek gerekmektedir.  Fide dikimleri tamamlandıktan sonra bitkilerin bakım işlemleri de yapılarak verimli hasat elde edilmektedir.Tohumdan lahana yetiştiriciliği. Tohum ekim zamanları bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte, batı ve güney bölgelerimizde temmuz- ağustos ayları başında ekim yapılırken, diğer bölgelerimizde genellikle mart sonu nisan başında ekim yapılmaktadır. Tohum ekiminden önce toprak hazırlığı yapılarak bitkinin hastalık ve zararlılardan arınmasına aynı zamanda toprağın havalanarak bitkinin iyi gelişmesinin iyi olması sağlanmalıdır.

Lahana tohumu toprağa atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmek gerekmektedir. Bu durum çimlenme yüzdesinin arttırılmasına yardımcı olacaktır. Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması gerekmektedir. Tahmini tohumlarının çimlenmesi 8-10  gün arasında değişiklik göstermektedir.  Lahana tohumları fide şekline geldiğinde yaklaşık 4-5 cm şeklinde olduğu zamanlarda şaşırtma işlemi ile dikim yapılacak alana alınmaktadır. Ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat olgunluğuna ulaşmaktadır.  Dikim işleminden 55 gün sonra hasat edilebilen çok erkenci çeşitler de bulunmaktadır. Bazı geççi çeşitler dikim işleminden yaklaşık 95-105 gün sonra hasat olgunluğuna ulaşmaktadır.

 TEKNİK DESTEK İÇİN :0552 505 56 42

Benzer yazılar

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şimdi Ara