Doğal Börülce Tohumu - 10 Gr
Toprak İsteği Nasıldır ?
Börülce toprakları sonbaharda derin işlenir. Kış yağışı bu yolla toprağa alınır. İlkbaharda 10-15 cm’lik bir sürme yapılır. Tarlada discarrow ve tırmık çekilerek toprak parçalanır, ufalanır, bastırılır ve düzeltilir.
İklim İsteği Nasıldır ?
Börülce yan nemli koşullara çok iyi uyum sağlamış bir sıcak iklim sebzesidir. Gelişme döneminde yüksek sıcaklık ister. İlkbahar ve sonbahar donlarına karşı hassastır. Aşın kuraklık tozlanma ve döllenmeyi olumsuz yönde etkileyerek meyve ve tohum bağlamasını önler. Tohumların çimlenmesi için toprak sıcaklığı 8-10°C, hava sıcaklığı ise 10-12°C olmalıdır. En iyi gelişme sıcaklığı 20-30°C arasıdır. Gündüz ile gece sıcaklığı arasındaki fark 5-10°C olmalıdır.
Tohum Ekimi Nasıl Yapılır ?
Börülce toprakları sonbaharda derin işlenir. Kış yağışı bu yolla toprağa alınır. İlkbaharda 10-15 cm’lik bir sürme yapılır. Tarlada discarrow ve tırmık çekilerek toprak parçalanır, ufalanır, bastırılır ve düzeltilir.
Tohum ekimi toprak sıcaklığının 10°C’ye yükseldiği ve donlar tamamen bittiği dönemde yapılır. Ekim sırasında toprağın fazla nemli olmaması gerekir. Fazla su tohumların çürümesine yol açar veya zayıf bitkilerin meydana gelmesine neden olur. Ekim elle veya mibzerle yapılır. Küçük bahçelerde sıraya elle ekim 60-80 cm sıra arası mesafede 3-5 cm derinliğinde çizgiler açılır. Bu çizgiler üzerine her 10-15 cm ara ile 2-3 adet börülce tohumu atılır, tohumların üstü kapatılır.
Sulama
Börülce su isteği fazla olan bir bitkidir. Sıcak ve kurak bölgelerde çiçeklenme devresi ile birlikte sulanmaya başlanmalıdır. Bitkinin su ihtiyacı dikkate alınarak 10–12 defa sulama yapılmalıdır. Çiçeklenme devresi başlangıcında sulama bakla bağlamaya yardımcı olur. Dane doldurma devresinde ise sıcak ve kuru hava istediğinden sulama yapılmaz.
Gübreleme
Börülce bitki besin maddesi olarak fosfora fazla miktarda ihtiyaç duyar. Bakteri aşılaması iyi yapılırsa azotlu gübreye fazla ihtiyaç duymaz. Ancak bakteri aşılaması yapılmamışsa dekara 10-15 kg civarında azot, 10–12 kg fosfor ve potasyumun yeterli olmadığı topraklarda 8-10 kg potasyumlu gübre saf olarak verilmelidir.
Hasat
Yetiştirme koşullarına ve çeşit özelliklerine bağlı olarak dekardan yaklaşık 750–1000 kg taze börülce hasat edilir. Taze börülce verimine çevreyle ilgili koşullar da önemli ölçüde etki eder. Hasat ülkemizde, Afrika ve Asya’da genellikle elle yolunarak ve biçilerek yapılır.